Felújítási kisokos 1. rész

Felújítási kisokos, azaz mindennek az alapja

A lakásfelújításhoz Magyarországon legalább annyian értenek, mint a focihoz. Mégis a felújítások 90%-a kelleténél több pénzt visz el, ráadásul az elvégzett munkák minőségével is akadnak gondok.

Pedig alapjában véve egyetlen dologra kell nagyon figyelni:

 

Felújítás

GYŰJTSÜNK BE KELLŐ INFORMÁCIÓT, MIELŐTT BELEVÁGUNK A FELÚJÍTÁSBA

E Z Z E L U G Y A N I S …

Rengeteg pénzt. Még annál is több időt. Minimum ugyanannyi fejfájást, idegeskedést, körömrágást takaríthatsz meg magának. Azt hiszem, már csak ezért érdemes lesz elolvasnod ezt a cikksorozatot. Meg különben is, hoztunk magunkkal egy vagonnyi remek költséghatékony ötletet otthonod felújításához, építéséhez, szépítéséhez.

A KÖTELEZŐ ELSŐ SZABÁLY: Cél nélkül soha

Ha nem akarunk megnyerni egy tenisz meccset, csak úgy lemegyünk játszani, akkor valószínűleg az ellenfelünk csak úgy el is ver. A lakásfelújítással ugyanez a helyzet. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy itt többet veszthetünk két korsó sörnél.
Tíz… sőt, százezreket is. Éppen ezért a felújítás mindig a cél meghatározásával kell, hogy kezdődjön.
Írd össze, hogy…
– Mi nem működik a lakásban;
– Mi az, ami zavar téged;
– Min szeretnél változtatni;
– Ha nem szabna korlátokat a pénz, akkor az otthonodat milyenné szeretnéd varázsolni;
– Mekkora szabad teret hagynál az „új” lakásban


Egyszerűen csak fogj egy tollat és papír fecnit, és írd ezeket össze. Így lesz egy „EZT AKAROM” listád, amit bármikor elővehetsz, és látni fogod, hogy jó vagy éppen rossz irányba mennek a dolgok a felújítás során.

AZ IZGALMAS MÁSODIK SZABÁLY: Nincs fontosabb a fontossági sorrendnél

Miért költene kapusra az a csapat, amelyiknél a világ legjobbja véd? Nem maradna pénze csatárra, miközben nincs, aki gólokat lőjön. Egy felújításnál rengeteg igényt kell meghallgatni, átrágni, végül döntést hozni, és sorrendet állítani.
-Az legyen a legfontosabb, hogy olcsón kijöjjünk a
dologból?
-Vagy inkább azt nézzük, hogy mit lehet kihozni a
térből?
-Esetleg a család ízlésére bízzuk a dolgot?
-Netán az legyen az első, hogy legyünk túl rajta minél
előbb?
-Vagy, hogy megnöveljük az ingatlan értékét?
A baj nem a számtalan igénnyel van, hanem azzal, ha nem tudunk sorrendet tenni köztük. Az ízlésünk nem biztos, hogy belefér a pénztárcánkba, az időnkbe vagy a térbe. Fontos, hogy ne csak a legfőbb igényt jelöld meg, tedd fel a többit is a listára. Így a végén lesz egy olyan otthonod, amire azt mondhatod: „Ez bizony annyiból jött ki, amennyit szántunk rá, de szinte pont úgy néz ki, ahogy előre elképzeltük.

A FRÁNYA HARMADIK SZABÁLY: Szigorú költségvetés

Felújítás

-Írj egy minimum és egy maximum összeget a felújításra. Az összeghatárokat pedig a felújítás során szigorúan tartsd be.
-Döntsd el a még munkálatok elején, hogy önerőből vágsz a felújításba vagy kölcsönt veszel el. Ha előbbi mellett döntesz, akkor menet közben már ne vegyél fel kölcsönt, mert abból később csak baj lehet.
-Soha ne bízd a munkát olyan mesteremberre, aki meghitelezi Neked a költségeket, később toronyház emelet magas kamatokat fog visszakérni.
-A betervezett maximum költségvetés mellé tegyél félre vésztartalékot, hiszen bármilyen nem várt
esemény bekövetkezhet.

AZ ELGONDOLKODTATÓ NEGYEDIK SZABÁLY: KI VÉGEZZE A MUNKÁT?

felújításMindannyian értünk valamihez, de nem mindig ugyanahhoz. Valószínűleg Te remek vagy a saját munkádban, hiszen épp az ott megkeresett pénzedből készülsz a felújításra. Én még emlékszem, mikor kiskölyök koromban apámmal nekiálltunk kitapétázni a szobámat. Az ott készült fotókat az albumok utolsó utáni lapjaira száműztük. Úgyhogy keress Te is inkább egy szakembert. Ó, elnézést, mit is beszélek: keress egy valódi mesterembert.
-Ha a teljes munkafolyamatot nem is adod ki a kezeid közül, a legnagyobb szakértelmet kívánó konyha és fürdőszoba felújítását mindenképp szakemberre bízd. Drága mulatság a ferdén felrakott csempéket kicserélni. Figyelj az árajánlatra. Az esélyét se add meg, hogy bármilyen plusz költség felmerüljön a felújítás során. A mester az ajánlat előtt úgyis felméri a helyzetet.
-Mindig számlaképes mestert hívj, különben oda minden garancia.
-Soha ne alapozz egy elégedett véleményre a felújítás során. A görögök is nyertek foci vébét, egy rosszabb szakembernek is lehetett egy jó munkája.
-Ne csak a szakmai tudást figyeld, hanem az emberi tulajdonságokat. Olyan mestert bízz meg, akivel kijössz, végül is néhány napra a hétköznapjaitok része lesz.

Mindössze 4 pofonegyszerű szabály. 4 szabály, amit, ha megfontolsz, már sokat nyersz. Ha pedig betartod? Nos, akkor elkezdesz rengeteg pénzt megtakarítani.

Kövess minket a facebook-on is, vagy ha kérdésed van ITT veheted fel velünk a kapcsolatot

Posted in Egyéb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.