Felújítás kisokos 1/2

CSEKKLISTA FELÚJÍTÁSHOZ, ÉPÍTKEZÉSHEZ

A költségtakarékos építkezések, felújítások egyik titka a listázás. Minden építkezés vagy felújítás, ami a szokásosnál kevesebből kijön összeírással kezdődik.

-Valamit ki kell javítani a lakásban? Listára vele!
-Valamit megváltoztatnál az otthonodban? Írd fel a listára!
-Van egy elképzelésed a tökéletes otthonról? Akkor le ne hagyd a listádról.
-Fontos, hogy legyen elég mozgástér a lakásban? Ezt is írd fel a listádra!

Fontos, hogy ez a lista ne csak a fejedben létezzen. Írd össze egy papírra, mutasd meg a mesterembereknek, és figyeld
folyamatosan, mi valósult meg belőle és mi van még hátra. Ha egy foci csapatnak van mondjuk 20 millió eurója erősítésre, akkor azt többféleképpen elköltheti:

a) vehet sok közepes képességű focistát;
b) vagy vehet két klasszist;

A magyar építkezők, felújítók általában úgy gondolkodnak, ahogy az A pontban látod. Túl sok igényük van, ezért mindenre csak a figyelem tört része összpontosul. Pedig sokkal kifizetődőbb, ha az igényeidhez készítesz egy erős sorrendet.

-Az legyen a legfontosabb, hogy olcsón kijöjjünk a dologból?
-Vagy inkább azt nézzük, hogy mit lehet kihozni a térből?

-Esetleg a család ízlésére bízzuk a dolgot?
-Netán az legyen az első, hogy legyünk túl rajta minél előbb?
-Vagy, hogy megnöveljük az ingatlan értékét?

Nem baj, ha sokféle igénnyel a bírsz, de mindig tegyél köztük különbséget. Döntsd el, melyik a legfontosabb. Az igények ugyanis sokszor ütik egymást:

PÉLDÁUL CSALÁD ÍZLÉSE KONTRA OLCSÓSÁG.

Kell egy gazdasági miniszter

Egy 40 négyzetméteres lakásra is lehet milliókat költeni, és egy 3 szintes családi ház felújítása is kijöhet párszázezer forintból. A lényeg, hogy tudd, mikor kell megállni. Hogy tudd, mire van szükséged az új otthonodba, és mire nem.

-Írj egy minimum és egy maximum összeget a felújításra. Az összeghatárokat pedig a felújítás során szigorúan tartsd be.
-Döntsd el a még munkálatok elején, hogy önerőből vágsz a felújításba vagy kölcsönt veszel el. Ha előbbi mellett döntesz, akkor menet közben már ne vegyél fel kölcsönt, mert abból később csak baj lehet.
– Soha ne bízd a munkát olyan mesteremberre, aki meghitelezi Neked a költségeket, később toronyház emelet magas kamatokat fog visszakérni.
-A betervezett maximum költségvetés mellé tegyél félre vésztartalékot, hiszen bármilyen nem várt esemény bekövetkezhet.

A munkák nagy részét bízd szakemberre

El se tudod képzelni, hány girbe-gurba padló lapot láttam már. Hány olyan becsempézett falat, ami ferdébb volt, mint a pisai ferde torony. Alig becsukható ablakok. Beszoruló garázskapuk. Hólyagosra festett falak.
Mindig a drága dolgok az igazán olcsók, és az olcsók a drágák. A hibajavítás mindig többe kerül, mintha elsőre jól megcsinálunk valamit. Ezért aztán jobb, ha a nehezebb munkákhoz szakember segítségét hívod. Ez Neked is jobb, hiszen így nem kell szabadságot kivenned.
-Ha a teljes munkafolyamatot nem is adod ki a kezeid közül, a legnagyobb szakértelmet kívánó konyha és fürdőszoba felújítását mindenképp szakemberre bízd. Drága mulatság a ferdén felrakott csempéket kicserélni.
– Figyelj az árajánlatra. Az esélyét se add meg, hogy bármilyen plusz költség felmerüljön a felújítás során. A mester az ajánlat előtt úgyis felméri a helyzetet.
-Mindig számlaképes mestert hívj, különben oda minden garancia.
-Soha ne alapozz egy elégedett véleményre. A görögök is nyertek foci vébét, egy rosszabb szakembernek is lehetett egy jó munkája.
-Ne csak a szakmai tudást figyeld, hanem az emberi tulajdonságokat. Olyan mestert bízz meg, akivel kijössz, végül is néhány napra a hétköznapjaitok rész lesz.

Én csak egyet kérek tőled: fontold meg a cikk tanulságait, mielőtt építkezésbe, felújításba kezdenél. Aztán döntsd el, maradsz-e a régi iskolánál, az ad hoc felújításnál, vagy inkább a tervszerűséget választod. A kettő között a különbséget pénzben mérik. Méghozzá jó sok pénzben…

Kövess minket a facebook-on is, vagy ha kérdésed van ITT veheted fel velünk a kapcsolatot

Posted in Egyéb.